Voeding en sport in de crossfit community volgens het paleo principe

Sporten en goede voeding gaan hand in hand samen. Maar wat is goede voeding?

Eet gezond volgens de schijf van vijfDeze vraag is complex maar tegelijkertijd ook heel simpel. Er zijn heel veel soorten voedingsproducten, dus wat te kiezen? Organisch en Vers. Alleen onze huidige maatschappij maakt dit of moeilijk, of (onnodig) duur. Dit heeft te maken met de technologische ontwikkelingen van de afgelopen eeuw zoals de industrialisatie en de toenemende mate van grootvee-houders. Ons eten wordt steeds meer chemisch bewerkt en gemanipuleerd. Dit heeft positieve gevolgen voor de houdbaarheid en beschikbaarheid van voeding. Maar helaas gaat dit op den duur, ten koste van de kwaliteit van het eten en uiteindelijk ook onze gezondheid. Met dit artikel wil ik in een duidelijke taal iets meer inzicht verschaffen in sporten en voeding.

De schijf van vijf van het voedingscentrum zegt dat we de volgende vijf groepen van voedingsmiddelen moeten eten (zie afbeelding).

Toch zijn er andere meningen, onderzoeken en resultaten. Het zogenoemde Paleo principe. Waarbij 1 schijf moet worden geschrapt van de schijf van van vijf. Dit principe verwijst terug naar het dieet van de oermens. Dit is overdreven, maar het verwijst terug naar het soort voedsel dat we aten voordat we grootschalig voedsel gingen produceren en bewerken. Het verschil tussen het paloeo dieet en de moderne voeding volgens www.hetpaleoprincipe.nl is: “De verschillen tussen het paleodieet en de moderne voeding zijn groot en met verregaande gevolgen. Wat opvalt is dat ons westerse dieet gebaseerd is op de aanname dat vet slecht is, dat er niets mis is met veel koolhydraat bronnen en dat we onze eiwitten zonder al te veel problemen ook uit plantaardige bronnen kunnen halen. Gevolg: een uitgeput, chronisch ziek, uitgedijd volk dat zich druk maakt over de stijgende kosten in de gezondheidszorg in plaats van gezond te gaan leven. Maar ja als niemand je vertelt hoe dat moet dan is dat ook erg lastig. Bedenk dat de hele discussie over een gezonde leefstijl en vooral over voeding veel meer gebaseerd is op economische, politieke en pragmatische argumenten dan op wetenschappelijke kennis uit de evolutionaire biologie.” Klik hier voor het artikel voor meer informatie.

Dus kort samengevat over Paleo. Minder brood, pasta, melk en suikers en zouten. Het lijken gezonde voedingsmiddelen voor elke dag. Maar vergis je niet, het is niet zo gezond als dat we denken.

Probeer meer verse groenten te eten en vlees van goede kwaliteit. Eet meer vette vis, noten en peul vruchten. Dus, zo veel mogelijk organisch (biologisch) en vers.

Wat zijn mijn ervaringen?

Ik eet vaker noten. Ik eet 1 a 2 x per week een vette vis en ik eet vaker biologisch vlees, ook let ik erg op de hoeveelheid water. Minimaal 2 liter per dag. Ik ben minder rijst, aardappelen, brood en pasta gaan eten. En ik eet bijna geen junkfood of koek/snoep met veel suiker. Het is absoluut niet ten koste gegaan van mijn energie level of fitheid. Ik ben alleen maar meer gaan trainen en intenser. Er zijn heel veel lekkere gerechten te vinden op het internet op paleo maaltijden klaar te maken.

Tot slot wil ik toevoegen dat het vinden van een voedingspatroon voor een ieder heel verschillend kan zijn en werken. Wat ik vooral wil is dat je bewuster omgaat met je voeding zodat je de juiste keuzes maakt en weet wat je in mond stopt.

Onderstaande afbeelding geeft een mooi compleet en simpel overzicht over Paleo. Dus print het uit en hang het op je koelkast!

Basis handleiding over het Paleo dieet

 

 

3 Responses to “Voeding en sport in de crossfit community volgens het paleo principe

  • Check ook de website van Whole30 als je radicaal je eetpatroon om wil schakelen naar Paleo/Primal. Zij hebben guides die je richtlijnen geven zodat je makkelijker geholpen wordt te houden aan het “dieet”. Daarnaast kun je je zo wat meer gaan inlezen in de materie. Waarom zijn granen niet zo goed voor ons? Waarom hebben suikers niet veel te bieden? Wat zit er in ons voedsel, etc. etc.

    Leuk stukje en keep on the hard work! 🙂

    • Eric bedankt voor je reactie en de handige links, laten we hopen dat mensen die dit lezen zich er meer in gaan verdiepen en switch maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *