“Sportieve Haagse veteranen coachen jongeren in de wijken”

Stoere Haagse veteranen coachen voor de 4e keer jongeren op een vergelijkbare manier zoals in het leger. Jongeren uit de wijk Houtwijk doen mee aan een traject van 8 trainingen waarin ze in een korte tijd fysiek en mentaal worden uitgedaagd en tegelijkertijd belangrijke competenties krijgen aangeleerd met doel: een positieve mentaliteitsverandering!

De jonge sportieve Haagse veteranen van team SoldierFit bieden dit traject aan in samenwerking met jongerenorganisaties en de Gemeente Den Haag. Dit keer werkt SoldierFit samen met stichting VoorWelzijn en de jongerenwerkers van buurtcentrum Bokkefort in Houtwijk.

Zondag 20 december ’15 vanaf 15:00 start de eindoefening voor de circa 15 jongeren (10-24 jaar). Na 8 trainingen flink afzien in de kou en regen onder de strenge maar rechtvaardige begeleiding van SoldierFit verdienen de jongeren het certificaat, een t-shirt en de nodige felicitaties. Iets waar ze trots op mogen zijn! Een vertegenwoordiger van de Gemeente Den Haag en een officier van het Ministerie van Defensie zullen bij de uitreiking aanwezig zijn.

SoldierFit coacht een bepaalde doelgroep jongeren. Jongeren die voordeel hebben bij het aanleren van competenties zoals vertrouwen en wederzijds respect, duidelijk communiceren, doorzettingsvermogen en leiderschap. Het traject begint altijd met een kennismaking en zeer duidelijke regels en structuur. Vanaf dag 1 maken de jongeren kennis met discipline en corrigeren. Als je je niet aan de regels houdt, dan volgen consequenties. Zo simpel is het. Niet goed is opnieuw.

In het begin van het traject is het altijd even wennen voor de jongeren. Ze zijn het niet gewend dat de instructeurs van SoldierFit zo streng maar tegelijkertijd ook rechtvaardig zijn. De instructeurs worden ten allen tijden met ‘U’ en ‘Meneer’ aangesproken. Omdat de jongeren dit vaak niet meer gewend zijn vanuit huis, op school of op straat, is het traject dusdanig ingericht dat elke week de trainingen steeds zwaarder worden en de coaching van de instructeurs strenger. Er zit dus een duidelijke opbouw van intensiteit in met als doel dat in principe elke jongere de eindstreep moet kunnen halen.

Men roept wel eens dat het goed zou zijn voor de jongeren om de dienstplicht weer in te voeren. Met het SoldierFit JeugdTraject wordt een soortgelijk gewenst resultaat bereikt maar het grootste voordeel is dat de jongeren niet verplicht zijn om mee te doen. Ze doen mee omdat ze het zelf willen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *